Jak vybrat plastovou krytinu

V eshopu naleznete deskové materiály:

  • komůrkový polykarbonát    
  • trapézový a vlnitý polykarbonát
  • sklolaminátové role a desky
  • plný polykarbonát
  • plexisklo
  • další materiály pro Váš dům či zahradu

 

Komůrkový polykarbonát

Desky MARLON ST LONGLIFE jsou ideální pro ploché zastřešení pergol a zahradních přístřešků, zastřešení zastávek MHD, apod. Široké využití nacházejí desky v průmyslu i zemědělství jako tepelně izolační prosklení světlíků, obvodových stěn hal. Komůrkový polykarbonát se ve velkém měřítku používá i pro zastřešování sportovních stadionů, vlakových i autobusových nádraží, nákupních center apod.

 

Trapézový polykarbonát

MARLON CSE - vlnité nebo trapézové polykarbonátové desky s povrchovou krupičkou na vnitřní straně určenou pro rozptyl světla. Povrchová krupička láme světlo, takže desky nejsou úplně průhledné, ale průsvitné a vzniká pod nimi příjemný jemný chládek při zachování světelné propustnosti. Část paprsků díky svému lomu na krupičce zůstane v materiálu, takže deska se při nasvícení sluncem rozzáří.

 

Plexisklo

MARCRYL FS - čiré (všechny tloušťky) nebo opálové (pouze síla 3 mm) desky z plexiskla. Vzhledově jsou desky velice podobné tabulovému sklu. Desky dodáváme v sílách 2 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm, 12 mm. Výrobní formát desek je 2050 x 3050 mm. Desky řežeme na menší formáty v násobcích celých metrů - viz ceník. Pozor - jde o plast, takže desky lze lehce poškrábat.

 

Jak poznat kvalitní desku:

1. Deska má cenu obvyklou a nijak nevybočuje z cenového průměru. Pokud je výrazně levnější, tak výrobce prostě na něčem musel ušetřit.
2. Na fólii desky je logo a název výrobce a většinou i pokyny k montáži v několika jazycích. Pozor na desky s potisky s exotickými potisky (znaky asijských písem).
3. Deska musí mít jasného známého výrobce a název (naleznete na internetu). Pozor na východoasijskou produkci!!
4. Tento typ stavebního materiálu podlého přísným českým předpisů. Vždy vyžadujte doklad o tom, že desky pod s tímto názvem byly vyzkoušeny nějakou českou státem certifikovanou zkušebnou.
5. U prodejce si ověřte, že desky nemají redukovanou hmotnost a neobsahují recyklovaný plast.
6. U prodejce vždy vyžadujte písemný záruční list, že na PC desky poskytuje běžnou záruku 10 let na nerozbitnost krupobitím.
7. Nikdy nenakupujte PC desky na aukčních serverech nebo v internetových bazarech!! Prodejce velmi dobře ví, proč své výrobky nenabízí v normální prodejní síti – často se jedná o neoficiální tzv. „šedivé“ dovozy problémových produktů.

 

Varování před levnými polykarbonátovými deskami nejasného původu a názvu

  1. Největší riziko - původ desek – s velkou pravděpodobností se může se jednat o dovoz nekvalitních desek z Asie

  • Desky mají nejisté chemické složení – zjistit lze takto:

    • Desky mají na povrchu a ve své hmotě podivné krupičky – polykarbonát se vyrábí roztavením granulek a v tomto případě jde o ne zcela neroztavené zbytky jiného průhledného plastu s jinou teplotou tání nebo o neroztavené zbytky recyklovaného polykarbonátu, který má díky svým předchozím úpravám také jinou teplotu tání.
    • V Asii je běžným standardem velmi levný a hlavně velmi nekvalitní polykarbonát, který obsahuje až 80% již několikrát použitého polykarbonátu z jiných výrobků.
    • V extrémním případě výrobce do polykarbonátu dokonce přimíchá i jiný průhledný levný plast.
    • Použití tohoto levného polykarbonátu přináší v horkém českém létě jistotu zežloutnutí a zkřehnutí a v důsledku toho prakticky jisté popraskání prosklívacích polykarbonátových desek.

 

  • Jiná barva řezu deskou

    • Řez polykarbonátem by měl být velmi tmavě modrý až černý – to je příznak kvalitní desky s kvalitním UV filtrem;
    • Pokud je řez světle modrý , tak jde prakticky jistě o polykarbonát s velkou příměsí cizího plastu nebo bez UV filtru. Důsledkem jsou nestabilní vlastnosti takovéto plastu, který pak na sluníčku žloutne, křehne a velmi rychle popraská.

 

  • Polykarbonátové desky mají neidentifikovatelného výrobce, tj. na folii desek nebo v dokumentaci chybí údaj o výrobci

    • Každý výrobce kvalitního produktu (včetně polykarbonátu) rád pochlubí faktem, že tak kvalitní produkt vyrobil právě on. Proto jsou buď přímo na folii desek vytištěná loga známého výrobce, nebo je tento údaj uvedený v dokumentaci k deskám nebo je tato informace veřejně (i v rámci propagace) uvedena prodejcem.
    • Dobrý výrobce se za své jméno prostě nestydí a vcelku logicky ho používá ke své propagaci všude tam, kde to je možné.

 

  • Folie na desce má potisky o certifikátech (např. vyrobeno podle světových standardů ISO 9001:2000), ale stále chybí údaj o výrobci.

    • Pro ty nejlevnější a nejméně kvalitní NO NAME asijské polykarbonáty je typická také fólie potištěná spoustou informací o mezinárodních certifikátech kvality. Tyto nápisy mají přesvědčit potencionálního zákazníka, že se jedná o perfektní a kvalitní produkt. Je to právě a jen nápis a bez uvedení výrobce se v mezinárodních databázích ani nedá ověřit pravdivost tohoto tvrzení.
    • V každém případě je potisk, že polykarbonát splňuje všechna možná ISO bez uvedení konkrétního výrobce velmi podezřelý a měl by zákazníka před nákupem desky spíš varovat. (ISO 9001:2000 je navíc norma o dodržování kvality výrobního a skladovacího procesu a ne o výrobku – i s normou ISO9001:2000 může výrobce vyrábět velmi nekvalitní produkt nebo v případě polykarbonátu produkt svými vlastnostmi zcela nevhodný pro evropské klima).

 

  • Údajně „kvalitní východoasijské polykarbonáty s ISO certifikátem“ jsou extrémně levné a proto pro obchodníka velmi lákavé.

    • O prodeji asijských desek (vzhledem k jejich zajímavé ceně) naše firma také reálně uvažovala a byli jsme se raději do asijské továrny podívat.
    • Po prohlídce se pak naše iluze o kvalitním produktu s ISO certifikátem naprosto rozplynuly.
    • Papír nebo lépe řečeno v tomto případě fólie na polykarbonátu „snesou vše“.
    • Desky samotné pak vznikají v těchto strašných podmínkách. Také na fóliích desek tohoto výrobce je ale uvedena informace o certifikátu ISO 9001:2000 !!!

 

 

  1. Speciální „ekonomické“ verze desek evropských výrobců

  • Každá síla desky má své technologické požadavky na správnou kvalitu.

    • Např. síla 10 mm má svůj technologický a kvalitativní standard při hmotnosti 1,7 kg/m2. Pak je skutečně odolná krupobití, na sluníčku „nešisuje“ ani nehnědne. Je to prostě kvalitní deska, tak jak má být.
    • Výrobci jsou však schopni „pustit výrobní linku rychleji“ a vyrobit tak produkt, který má menší hustotu (plast je více napěněný) a současně váží i méně na m2. A protože plastové desky odvíjejí svou cenu od své hmotnosti, tak i stojí méně. Pokud pak k tomu připočítáte i UV filtr v minimální hraniční kvalitě, dostanete desku, která je o cca 25-30% levnější, zpočátku vypadá velmi dobře, nicméně časem se ukážou značné problémy. Síla stěny je nižší, desky praskají a tenký, na cenu udělaný UV filtr, neplní svou funkci. Deska brzy ztratí lesk, na povrchu postupně matoví a časem popraská. Desek v této kvalitě je na trhu bohužel hodně, nicméně známí velcí výrobci se k tomu, že je vyrobili, otevřeně nijak nehlásí.
    • Deska tak má od výrobce jakýsi podivný univerzální název, ochranné folie jsou jednobarevné (vesměs bíle nebo modré nebo průhledné). Výrobci na takovouto desku většinou nedávají žádnou záruku (žádných 10 let na nerozbitnost krupobitím).
    • Deska pak má hmotnost 1,5 nebo 1,6 kg/m2 (oproti standardním 1,7 kg/m2). Po několika letech tak s velkou pravděpodobností vznikne velký problém s reklamací (desky většinou popraskají).
    • Naše firma před několika lety také zkusila prodej těchto desek se sníženou měrnou hmotností (označovali jsme je tehdy jako Marlon TW 10 mm Hobby), ale kvalita desek byla tak problematická, že jsme od jejich prodeje po 6-ti měsících upustili.

 

  1. Speciální „recyklované“ verze evropských výrobců

  • Každému výrobci se časem hromadí odřezky a piliny z vyráběných desek.

    • Tento odpad lze dobře zhodnotit pouze tak, že výrobce ho znovu rozemele, roztaví a ze vzniklé hmoty vyrobí nové desky. Jenže tyto desky z polykarbonátového recyklátu obsahují různé nečistoty, zbytky UV filtrů a hmota hlavně prošla několikerým roztavením a tuhnutím. Což silně snižuje optickou i mechanickou kvalitu desky.
    • Výrobci je opět uvádí na trh jako jakousi „druhou jakost“ bez značky a hlavně také bez záruky. Potud je vše v pořádku. Problém je v tom, že na českém trhu registrujeme snahy o prodej těchto desek pouze trošku nižší cenu, ale bez informace, že desky mají podřadnou kvalitu, a že mají velmi sníženou trvanlivost.
    • Několik českých prodejců (i známých značkových prodejců) desky této druhé kvality vydává za prvotřídní zboží a doufají, že zákazník po několika letech zapomene na záruku a že desky (až popraskají) nebudou reklamovat.

Na následujících fotografiích Vám chceme ukázat, jak mohou dopadnout „výhodné“ nákupy levných polykarbonátových desek:

Diskuse
Zatím žádné příspěvky