Jak vybrat skleník

Termín pro stavbu skleníku

Nejvhodnější chvílí pro stavbu skleníku je doba „babího léta“ na podzim. Skleník si tak postavíte v teple a klidu a na jaře ho budete mít plně připravený pro vaše zahradnické cíle. Stihnete tak celou pěstitelskou sezónu. Pokud stavbu necháte až na jaro, vystavíte se nebezpečí stavby skleníku v nestálém, chladném a hlavně vlhkém jarním počasí na blátě nebo na zasněžené zahradě. Pokud bude delší zima, tak můžete i zmeškat nejvhodnější zahradnické termíny. Záleží však úplně na Vás – absolutní většinu skleníků máme na skladě ihned k dodání (modely na objednávku dodáme do 3 - 4 týdnů).

  

Místo ke stavbě skleníku

Všechny námi dodávané hliníkové a plastové skleníky mají extrémně nízkou hmotnost (konstrukce je z lehkého hliníku nebo plastu a prosklení z polykarbonátu). Proto doporučujeme stavět skleník na závětrných místech. V žádném případě nestavte skleník na větrných otevřených místech. Skleníky jsou na vítr testovány a při správném postavení (v souladu s montážním návodem) jsou odolné větru do rychlosti 75 km/hod. Poškození větším větrem je nutné řešit jako pojistnou událost. Pro klimaticky náročnější oblasti doporučujeme skleníky nové řady LanitGarden DODO nebo LanitGarden Plugin 6 vyrobené z klasických materiálů (pozinkované železné profily a polykarbonát). O skleník je nutné se pravidelně starat podle návodu k použití.

  

Stavba skleníku - stavební povolení:

Podle zákona č. 183/2006 Sb. (stavební zákon), §103 odst. 1a), bod 5, není nutné pro skleníky do 40 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky stavební povolení ani ohlášení. Na stavebním úřadě si však raději ověřte aktuální situaci s územním rozhodnutím (rozhodnutí o umístění stavby). Doporučujeme na všech místních úřadech ověřit platné předpisy pro oblast plánované stavby skleníku, protože stavba skleníků může být úřady zrovna v místě vaší zahrady omezena. Pokud máte zahrádku (pozemek) v nájmu, tak se musíte dohodnout i s jejím majitelem.

  

Nutnost podezdívky

Naprosto jedinečnou výhodou většiny našich skleníků je fakt, že k jejich stavbě nepotřebujete žádnou podezdívku. Doporučujeme ale vždy zakoupit z doplňkového příslušenství originální základnu, která podezdívku úplně nahradí. Skleník lze sice postavit i bez příplatkové základny, v tomto případě však klasickou podezdívku doporučujeme postavit (upozorňujeme na nutnost podezdívku zapustit do nezámrzné hloubky). Pokud jste zvolili klasickou stavbu podezdívky, tak skleník umístěte na její střed. 

 

Konstrukce skleníku

Konstrukce většiny námi dodávaných skleníků je vyrobená z hliníkových lišt nebo z pozinkované oceli, tudíž nepodléhá korozi a ani není nutné cokoliv na skleníku pravidelně natírat ochrannými nátěry. Jednotlivé prvky skleníku jsou spojovány šrouby a zpevňovacími podpěrami. Způsob uchycení prosklení umožňuje montáž plastových komůrkových polykarbonátových desek v síle 4 nebo 6 mm. Podsada (základna) z doplňkového příslušenství je vyrobena z kvalitního lakovaného pozinkovaného plechu. Pro modelový rok 2015 jsme rozšířili sortiment i o model LanitGarden DODO a LanitGarden Plugin 6, které jsou vyrobené z klasických materiálů (pozinkované železné profily a polykarbonát). 

 

Jednokřídlé nebo dvojité posuvné dveře?

V nabídce máme skleníky s jedno i s dvoukřídlými dveřmi. Dveře mohou být posuvné nebo na pantech. Zásadním rozdílem je pouze velikost vstupního otvoru do skleníku (přesné rozměry naleznete v technické specifikaci každého typu). Mechanismus posuvných dveří je opatřen horní vodící lištou s kolečky, takže nedochází k jejich zanesení nečistotami ze země. Dveře jsou utěsněny pomocí těsnící gumy.

 

Prosklení z polykarbonátu nebo klasické sklo?

V nabídce máme obě varianty. Prosklení z polykarbonátu má však oproti sklu mnoho výhod. 

Sklo - klasický materiál pro zasklení skleníků, výhodou je výborná propustnost slunečního záření (až cca 92%), má vynikající odolnost vůči UV záření i vůči chemickým vlivům. Sklo však může praskat vlivem teplotní dilatace stavby (případně ho mohou rozbít vandalové), neodolá většímu krupobití a hlavně má extrémně špatné tepelně izolační vlastnosti, takže skleník i při malých přízemních mrazících může rychle promrznout. 

Komůrkový polykarbonát (PC) - má výbornou světelnou propustnost (cca 80%), struktura dutinek způsobuje i žádaný rozptyl dopadajícího světla do skleníku. PC desky jsou také prakticky nerozbitným materiálem, takže určitě nehrozí popraskání desek vlivem tepelné dilatace nebo nepřejícnými sousedy. Desky lze prorazit pouze ostrým předmětem (nůž), který se do nich zarazí - deska však okolo nepraskne. PC desky mají oproti sklu vynikající tepelně izolační vlastnosti. PC deska síly 4 mm má koeficient prostupu tepla K=3,9 W/m2K, deska síly 6 mm má K= 3,7 W/m2K. Proti sklu s hodnotou K= cca 5,9 W/m2K se jedná o obrovskou výhodu (čím nižší hodnota tohoto čísla, tím lépe; pro základní orientaci - běžné dvojité okenní sklo má K= cca 3,0 W/m2K). PC desky jsou vynikajícím řešením, zejména pokud chcete skleník v zimě temperovat - doporučujeme vybrat typ se silnějšími deskami s lepší tepelnou izolací. Platí přímá úměra, čím silnější deska - tím lepší tepelná izolace.

Ke skleníkům dodáváme kvalitní polykarbonát výhradně od evropských výrobců určený pro použití ve venkovním prostředí.

Desky jsou opatřeny kvalitním UV filtrem, který zabraňuje jejich stárnutí vlivem slunečního UV záření. K polykarbonátu můžeme doložit zkušební protokoly z českých státem akreditovaných zkušeben. Obecně doporučujeme zvolit spíše prosklení z PC desek - jen záruku na nerozbitnost krupobitím poskytujeme v délce 10 let. Pro příznivce klasických materiálů máme v nabídce i verze vybraných skleníků, které jsou osazeny tvrzeným tabulovým sklem.

 

Přehřátí skleníku v létě

Velice účinným a vlastně jediným způsobem jak zabránit přehřátí skleníku ve velmi horkých letních dnech je větrání. Námi dodávané skleníky jsou všechny standardně opatřeny 1 až 4 střešními ventilačními okénky (podle typu a velikosti - případně lze větrací okénka dokoupit) s manuálním ovládáním (okénko lze otevřít a zajistit v několika polohách). Nejlepším způsobem, jak zajistit rostlinám maximální komfort, je opatřit všechna okna automatickými otvírači (píst na bázi teplotní roztažnosti speciálního vosku). Automatický otvírač zajistí i v případě vaší nepřítomnosti (kdy není možné větrat dveřmi) vždy správnou polohu otevření větracích okének tak, aby nedošlo ani k přehřátí rostlin v létě, ani k teplotnímu šoku při případném prudkém ochlazení v jarních měsících.

 

Skleník stavte výhradně podle přiloženého montážního návodu a údržbu provádějte podle přiložených pokynů. 

Na nerozbitnost polykarbonátu krupobitím poskytujeme smluvní prodlouženou záruku v délce 10 let.

 

Ke skleníku je možné dokoupit řadu nadstandardního příslušenství.

Skleník dodáváme jako stavebnici s podrobným českým montážním návodem.

Diskuse
Zatím žádné příspěvky